Dé rode wijn van Sardinië: Cannonau 20/09/2018
De maanden september en oktober staan op Sardinië traditiegetrouw in het teken van 'la vendemmia' (de druivenoogst). 

Cannonau is dan ook het meest voorkomende blauwe druivenras dat we aantreffen op Sardinië. Veel wijnkenners vragen zich bij het drinken van een Cannonau wijn weleens af wat voor een Italiaans ras dit is. Waarschijnlijk kennen ze deze druivenras al langer, maar onder een andere naam. De Italiaanse Cannonau is vergelijkbaar met de Grenache uit Frankrijk of de Garnacha uit Spanje.

En met het Spaanse synoniem wordt meteen de oorsprong duidelijk van de Cannonau. Dit ras werd door de Spanjaarden tijdens de Spaanse overheersing van het eiland vanaf de 14e eeuw naar Italië gebracht. Precies op Sardinië heeft de Cannonau haar Italiaanse thuis. Van oorsprong is dit ras dus echter Spaans. Toch heeft deze druif binnen Sardinië een eigen aard opgebouwd. Het is nu de perfecte begeleider voor de aan het spit geroosterde vleesgerechten uit de Sardijnse keuken.

Cannonau is er op Sardinië in één smaak: Cannonau di Sardegna. Wijnen met deze DOC mogen van het gehele eiland komen, tot in de verste uithoeken. De klassieke Cannonau is eigenlijk een mengwijn van 85% Cannonau, aangevuld met andere lokale druiven, zoals Monica of Bovale Sardo. Daarnaast mogen ook soorten als Merlot en Cabernet Sauvignon worden gebruikt. Daar is overigens lang niet iedereen het mee eens, omdat deze al snel een krachtige stempel op de wijn drukken. De wijnen die voortkomen uit de Cannonau druif hebben een lichte robijnrode kleur. Zowel de geur als de smaak zijn uniek te noemen met name door de aardse smaak in combinatie met fruitimpressies (aardbei, kers en bosbes). Dit maakt deze druif populair. Het is duidelijk dat deze druif zich op Sardinië heeft aangepast aan de soms extreme hitte en droogte. 

Hoewel de Cannonau voorkomt op heel het eiland zijn er enkele regio's te vinden die er kwalitatief toch boven uitsteken zoals het oostelijk middengedeelte van het eiland onder Nuoro. 

Wat de Cannonau dan toch anders maakt van haar familieleden in Frankrijk of Spanje is dat de smaak nog geconcentreerder, kruidiger en intenser is (o.a. te danken aan het Sardijnse klimaat). 

Deze wijn is goed te drinken bij:
- Pastagerechten of risotto op basis van tomaten- of vleessaus 
- Wit of rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus
- Antipasti zoals ham, salami, kaas of bij geroosterde kastanjes 

                              Cin cin! Proost!

Zoeken
Categorieen and Posts
Sardinië reizen 13

U vindt dit misschien ook leuk

Zoek ons eens op!