Barumini 05/01/2017
De Su Nuraxi van Barumini is de grootste nuraghe van Sardinië.

Barumini ligt een zestigtal km ten noorden van Cagliari, richting Sassari. Je moet wel een ommetje maken van een twintigtal km vanaf de snelweg. De nuraghi zijn bouwwerken die dateren uit de bronstijd, die op Sardinië ook wel de Nuraghe tijd wordt genoemd. De Nuraghen zijn rond 1800 v. Chr. op Sardinië gekomen, maar erg veel weet men over dit volk niet. Wat men wel weet is dat zij duizenden torens, oftewel nuraghi op Sardinië bouwden. Van deze bouwwerken resteren zo’n 7000 en zij zijn uniek,ze komen nergens anders voor. De torens zijn gebouwd van stenen die los op elkaar gestapeld zijn, zonder gebruik te maken van cement. Onderaan zijn de stenen groter en naar boven toe worden ze steeds kleiner. De torens worden naar boven toe iets smaller. Tussen de torens bestaan onderlinge verschillen zowel in de soorten steen die gebruikt zijn als in de indeling. Naast enkelvoudige torens zijn ook meervoudige complexen gebouwd. Deze bestaan uit een centrale toren met hieromheen meerdere extra torens en versterking door middel van dikke muren en bastions. Waarschijnlijk dienden de torens als vesting, maar zeker weten doet men dit niet. De Su Nuraxi bij Barumini is een voorbeeld van een ingewikkeld torencomplex. Hier zijn ook resten van een Nuraghe dorp gevonden.

Su Nuraxi werd opgegraven door de Italiaanse archeoloog Giovanni Lilliu in de jaren vijftig van vorige eeuw. Het complex geeft een prachtig beeld hoe de bewoningsvorm van de nuraghes 3500 jaar geleden was, met de centrale torens en de daarrond liggende behuizingen.

Sinds 1997 staat Su Nuraxi di Barumini op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kan het complex alleen onder begeleiding bezoeken, maar de uitleg van de gidsen is heel interessant. Su Nuraxi is de reis waard!

Barumini Sardinië


 

Categorieen and Posts
Sardinië reizen 16
Populaire blogs
Zoek ons eens op!