Barumini 05/01/2017
Su Nuraxi van Barumini is de grootste nuraghe op Sardinië

Barumini ligt een zestigtal kilometers ten noorden van Cagliari. De nuraghi zijn bouwwerken die dateren uit de bronstijd, die op Sardinië ook wel de Nuraghe tijd wordt genoemd. De Nuraghen zijn rond 1800 voor Christus op Sardinië gekomen, maar erg veel weet men over dit volk niet. Wat men wel weet is dat zij duizenden torens, oftewel nuraghi op Sardinië bouwden. Van deze bouwwerken resteren zo’n 7000 en deze zijn uniek, want ze komen nergens anders voor. De torens zijn gebouwd van stenen die los op elkaar gestapeld zijn, zonder gebruik te maken van cement. Onderaan zijn de stenen groter en naar boven toe worden ze steeds kleiner. De torens worden naar boven toe iets smaller. Tussen de torens bestaan onderlinge verschillen zowel in de soorten steen die gebruikt zijn als in de indeling. Naast enkelvoudige torens zijn ook meervoudige complexen gebouwd. Deze bestaan uit een centrale toren met hieromheen meerdere extra torens en versterking door middel van dikke muren en bastions. Waarschijnlijk dienden de torens als vesting, maar zeker weten doet men dit niet. De Su Nuraxi bij Barumini is een voorbeeld van een ingewikkeld torencomplex. Hier zijn ook resten van een Nuraghe dorp gevonden.

Su Nuraxi werd opgegraven door de Italiaanse archeoloog Giovanni Lilliu in de jaren vijftig van vorige eeuw. Het complex geeft een prachtig beeld hoe de bewoningsvorm van de nuraghes 3500 jaar geleden was, met de centrale torens en de daarrond liggende behuizingen.

Sinds 1997 staat Su Nuraxi di Barumini op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kan het complex alleen onder begeleiding bezoeken, maar de uitleg van de gidsen is heel interessant. 

Museum Casa Zapata ligt op 1 km afstand van de Su Nuraxi Nuraghe. Dit museum ligt in het centrum van Barumini en is bovenop een Nuraghe gebouwd. In tegenstelling tot de basaltstenen Nuraxi verderop is deze van kalkzandsteen.
In de 16e eeuw bouwde de rijke Spaanse Zapata familie hun paleis boven op de restanten van dit gebouw uit het bonzentijdperk. Om macht uit te stralen moet je nou eenmaal wat hoger wonen. Tijdens een restauratie werden de oude fundamenten gevonden en je kijkt er nu naar vanaf loopbruggen en zelfs door glazen vloeren. Je koopt een combinatie ticket voor de twee bezienswaardigheden.


 

Zoek ons eens op!