De mooie stranden van noord Sardinië 04/02/2020
De mooie stranden van noord Sardinië

Voor spectaculaire stranden en azuurblauwe zee is het eiland Sardinië de plek bij uitstek! Er is bijna geen strand op Sardinië waar je niet naar toe zou willen. We hebben al eerder een blog gemaakt over de mooiste stranden in het zuidoosten, nu is het noorden van het eiland aan de beurt. 
Het landschap in het noorden van Sardinië is een prachtige afwisseling van grillige kustlijnen met rotsen, kliffen en baaien en talloze strandjes met helder zeewater. De belangrijkste toeristische trekpleister is de Costa Smeralda, ofwel de Smaragdkust. 


Costa Smeralda
Deze kuststreek, met Porto Cervo als toeristisch hart, behoort tot de populairste bestemming van van de internationale jetset. Gezien de vele mooie stranden die hier te vinden zijn is dit niet verwonderlijk. De zee bestaat uit zeer helder water en tussen de naaldbossen en de rotsen door, zijn diverse verstopte baaitjes en stranden te vinden. Er liggen een aantal paradijselijke stranden, zoals Liscia Ruja, Grande Pevero, Capriccioli, Del Principe, Cala di Volpe en Liscia di Vacca. Houdt er rekening mee dat in het hoogseizoen het hier erg druk kan zijn. De eerste twee weken van augustus vieren ook de italianen zelf vakantie.


La Maddalena Archipel
Ten noorden van de Costa Smeralda liggen de eilanden van La Maddalena. Deze archipel bestaat uit 7 hoofdeilanden welke veelal vanuit de haven van Palau te bereiken zijn. De eilanden hebben een kustlijn van ruim 180 kilometer. Deze 7 eilanden maken deel uit van het nationaal park van de Maddalena Archipel. De eilanden bieden tal van kleine beschutte baaitjes waar je even helemaal kan ontspannen. Een van deze strandjes is Cala Corsara op het eiland Spargi. Het eiland Budelli is bekend vanwege het 'roze strand', Spiaggia Rosa, zo genoemd vanwege het roze gekleurde zand dat volzit met hele fijne stukjes koraal, schelp en graniet. Toegang tot het strand is niet meer mogelijk maar je kunt het nog wel vanaf een boot bekijken. Beide eilanden behoren samen met Caprera, Santa Stefano, Razzoli, Santa Maria en La Maddalena tot de 7 hoofdeilanden van deze eilanden archipel.

La Maddalena

Golfo Aranci
Een klein stukje ten zuidoosten van de Costa Smeralda prijkt Golfo Aranci. Dit was voorheen een klein vissersdorp, maar tegenwoordig een haven en een gezellig toeristisch plaatsje. De stad wordt omringd door kleine baaien en biedt een prachtig uitzicht op zee, schitterende stranden en een heuvelachtig achterland met karakteristieke mediterrane vegetatie.

Golfo Aranci

Het is hier rustiger dan aan de Costa Smeralda, terwijl het er net zo mooi is. Bovendien kun je hier dolfijnen spotten of deelnemen aan een bootexcursie. Er zijn meerdere restaurantjes waar je heerlijk vis kunt eten. Zo hebben wij lekker op het strand geluncht!

Golfo Aranci


Capo Coda Cavallo 
In het noordoosten, boven San Teodoro, geniet je van één van de mooiste uitzichten in Capo Coda Cavallo. De turquoise zee, het witte zandstrand, het uitzicht op het Tavolara-gebergte maken het tot een paradijsje. Je kunt er prachtig snorkelen of een boottochtje maken naar het vlakbij gelegen eiland Tavolara waar je de ‘koning’ van het eiland kunt ontmoeten of heerlijk kunt zonnebaden met een aperitiefje erbij. 

Rena Bianca

In het noordpuntje van Sardinië bij Santa Teresa Gallura vind je het strand van Rena Bianca, waar een ‘Bandiera Blu’ wappert (een van de 14 Blauwe Vlaggen op Sardinië, hetgeen betekent dat je hier een schoon strand vindt, met schoon zeewater en veiligheid). Er zijn veel faciliteiten (met verhuur van ligbedjes en parasols, restaurants, waterfietsen en kano’s), waardoor het strand zeer in trek is bij gezinnen. Bij helder weer zie je het eiland Corsica liggen. Vanaf Santa Teresa Gallura kun je de veerboot nemen naar Bonifacio (1 uur varen). Een leuk idee voor een dagtocht!

Stintino
In het uiterste noordwestelijke puntje, ten noorden van Alghero, ligt Stintino. Het strand bij Stintino, La Pelosa, is een werkelijk paradijs. In het hoogseizoen is het er wel toeristisch en druk, ook omdat het strand niet zo groot is, maar echt onwerkelijk mooi! 
Laat je door drukte niet ontmoedigen; je moet het echt even gezien hebben. Het is een hagelwit strand met zeer helder water. Het lijkt dus alsof je in een zwembad duikt , maar dan met dat verschil dat je omringd wordt door een prachtig landschap. Het uitzicht op het eiland van Asinara en de Spaanse toren maken het geheel compleet. Omdat de zeebodem heel langzaam afloopt in zee is het ook nog eens heel geschikt met kleine kinderen. 
Goed om te weten: bij een aantal populaire stranden, zo ook voor dit strand, betaal je entree (voor een halve of hele dag) om de natuur te behouden. De burgemeester wil het aantal bezoekers bij La Pelosa vanaf zomer 2020 beperken tot 1500 per dag, dus tijdens de zomervakantie kun je beter heel vroeg in de ochtend komen.
Wil je een iets rustiger strand in het hoogseizoen, vermijd dan de Costa Smeralda of Stintino en rijd dan richting Vignola Mare of een van de strandjes aan de Costa Paradiso. 

Costa Paradiso

De Costa Paradiso ligt aan de noordkust van Sardinië tussen Castelsardo en Santa Teresa di Gallura. Castelsardo met zijn middeleeuwse oude stad ligt op ongeveer 40 km afstand, terwijl Santa Teresa di Gallura op ongeveer 30 km afstand ligt. 
Aan Costa Paradiso is de kuststrook beroemd om de roze granieten rotsen, waarvan de kleuren bij zonsondergang verlicht worden, met een uniek en indrukwekkend schouwspel als gevolg. De prachtige baai van Li Cossi is te bereiken vanuit een kleine wandeling vanaf Costa Paradiso. Dit is echt de moeite waard.


Onderstaande accommodaties liggen vlakbij bovenstaande stranden:

Casa Smeralda - Coda Cavallo resort

Case della Marina - Porto Cervo

Agriturismo Lu Salconi - Bassacutena

Lu Salconi

Hotel Villa Margherita - Golfo Aranci

 

Chat, mail of bel ons voor advies. Wij helpen je graag.

Zoek ons eens op!