De verlaten zilver- en loodmijnen van Monte Narba 22/01/2017
De mijnen van Monte Narba waren wijd bekend in de 18e eeuw, en waren destijds een van de belangrijkste vindplaatsen van lood en zilver in Italië. Het mijn dorp werd gebouwd in 1864, toen de Società Lanusei de rechten kreeg voor de mijn. Het was een compleet stadje: er was telefoon, elektriciteit, huizen voor de werknemers en het management, een ziekenhuis, een houtzagerij, een garage en een prachtige Villa voor de directeur.

In 1939 werd het dorp verlaten en de gebouwen hebben intussen het nodige verval doorgemaakt, waardoor het soms moeilijk is de binnenruimtes te bekijken. Dit verval heeft het dorp tot een plek gemaakt waar je een ongeëvenaarde blik terug in de tijd krijgt. Vooral “Villa Madama, het werkelijk schitterende gebouw van drie verdiepingen waar de directeur verbleef is een belevenis om te bekijken.

In de voormalige kantoren kan je nog van alles bewonderen, zoals de beschilderde muren en plafonds, gemaakt in 1916, gedurende de Eerste Wereld Oorlog, toen hier een groep van Oostenrijkse krijgsgevangenen verbleef. De Oostenrijkse majoor gaf, om verveling tegen te gaan, de vrije loop aan zijn kunstzin door de gebouwen te verfraaien. Vandaag, een goede eeuw later, maken ze bijzonder veel indruk, misschien juist door de omgeving van verwaarlozing en verval. Ondanks decennia van blootstelling aan de elementen, zijn de kleuren nog altijd levendig en zou je bijna zeggen dat ze zojuist geschilderd zijn.

Mijnen Monte Narba Sardinië

Tegen het einde van de 19e eeuw raakte de mijn, vanwege de uitputting van de aders en de concurrentie van andere zilvermijnen, in de problemen. Enkele werkplaatsen werden gesloten, maar men hoopte nieuwe aders te ontdekken. Vervolgens werd de mijn een aantal keren doorverkocht, al had het laatste uur eigenlijk al geslagen vóór het aanbreken van de 20e eeuw. In 1935 werden de rechten voor de mijn ingetrokken. En het definitieve verval zette in.

In het dorp vestigde zich daarna een agrarisch bedrijf en wellicht het laatste spoor van die periode is een prachtige oude verroeste tractor(zie foto), bedekt met een laag puin, op zijn laatste rustplaats in de voormalige werkplaats van de mijn.

Mijnen Monte Narba Sardinië

Dit verlaten dorp is een parel van de industriële archeologie, dat goed verstopt is in een dicht bos van Mediterrane begroeiing, en waar je, door het verval heen, op een glorieus en fascinerend verleden van mijnbouw stuit.

Excursie naar de mijnen van Monte Narba.

Het is gewoon een geweldige belevenis om door dit door tijd en verval getekende dorp te wandelen. De plek van het dorp is een publiek geheim in de omgeving en niet zomaar te vinden als je niet bekend bent in de streek. Mocht je interesse hebben om dit prachtige stukje geschiedenis te bekijken, neem dan contact met ons op. Wij nemen je graag mee op een excursie!

Mijnen Monte Narba Sardinië


 

Terug naar onze blogs

Neem contact op voor advies     

Home

Zoek ons eens op!