Vermentino, Sardinië's beste wijn 05/01/2017
Een heerlijke Vermentino uit het noorden van Sardinië

Vermentino Sardinië

De Capichera Vigna’ngena vermentino di Gallura DOCG

De wijn die wij graag met jullie willen delen is de Capichera Vigna’ngena vermentino di Gallura DOCG (lees meer over Italiaanse kwaliteitsgaranties onderaan dit artikel). Capichera is een wijnmaker uit Gallura, een gebied in het extreme noorden van Sardinië bekend om zijn zanderige, steenachtige, vruchtbare grond die zeer geschikt is voor het verbouwen van de Vermentino en Carignano druif.

Vermentino Sardinië

De Capichera wijngaarden in het noorden van Sardinië. Bron: Capichera.it

Vermentino Sardinië

De prachtige Vermentino druiven die op de Capichera wijngaarden worden verbouwd. bron: capichera.it

Vermentino Sardinië

Capichera Vigna’ngena vermentino di Gallura 

Vigna’ngena betekent “een andermans wijngaard” in Gallurees dialect. In het verleden werd de wijn namelijk gemaakt van druiven die verbouwd werden op gehuurde wijngaarden. Tegenwoordig is dit niet meer het geval en komen de druiven uit de eigen Capichera wijngaarden.De Vigna’ngena wordt gemaakt uit de Vermentino druif, welke gezien kan worden als de meest traditionele witte druif uit Sardinie.  De Vermentino druiven zijn vrij groot van formaat en staan bekend om hun delicate smaak.  Negen maanden nadat de druiven geplukt zijn, is de wijn klaar om verkocht te worden.

Kleur, Aroma’s en smaak:

De wijn heeft een blanke stro -gele kleur met hele doorzichte lichte groene tinten. Bij het openen van de fles komen direct rijke, intense bloemige aroma’s vrij met licht fruitige hints van gele appels. De wijn is fris met een volle fruitsmaak en heeft een heerlijk fruitige afdronk. Heerlijk bij vis of schaaldieren maar ook perfect bij een lichte pasta / risotto met vissaus.

DOC en DOCG classificatie

De wijn die wij geproeft hebben is de DOCG Vermentino di Gallura. Vanaf 1963 kregen wijnen uit wettelijk vastgestelde productiezones en gemaakt volgens wettelijk vastgestelde productieschriften een gecontroleerde oorsprongsbenaming: de Denominazione de Origine Controllata, kortweg de DOC classificatie. In 1980 werd de Denominazione de Origine Controllata e Garantita ingevoerd, kortweg de DOCG classificatie. Wijnen met een DOCG classificatie hebben een gecontroleerde oorsprongsbenaming die een extra kwaliteitsgarantie biedt.

Zowel de wijnen met een DOC classificatie als de wijnen met een DOCG classificatie behoren tot de wettelijk vastgestelde groep van Vini di Qualità Prodotti in Regioni Determinate, de VQPRD: kwaliteitswijnen geproduceerd in vastgestelde regio’s (ICE, 2008; Productschap Wijn, 2008).

Zoek ons eens op!