Over Sardinië

Sardinië is een prachtig Italiaans eiland in de Middellandse Zee. Het eiland heeft 1,7 miljoen inwoners en de hoofdstad is Cagliari dat in het zuiden ligt. Sardinië ligt ten westen van het Italiaanse vasteland, ten zuiden van het Franse eiland Corsica en ten noorden van Tunesië.

Sardinië heeft een afmeting van zo’n ¾ van Nederland, en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Het heeft adembenemende stranden en zeewater in prachtige kleuren van azuur blauw tot Turqoise. Je kan er genieten van de zon en de zee, maar ook van de woeste en ongerepte natuur in de bergen en natuurlijk van de Sardijnse en Italiaanse keuken. Sardinië is ook erg geliefd bij motorrijders, wandelaars en wielrenners/mountainbikers. In de loop van de geschiedenis hebben vele volken Sardinië bezocht en/of bezet, zoals de Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Goten en Byzantijnen. Waarvan nog vele overblijfselen te zien zijn.

Op het eiland liggen dus verschillende soorten oudheidkundige monumenten, zoals de Domus de Janas uit de neolithische tijd. Op het eilands zijn zo’n 7000 Nuraghes tot ruim 4000 jaar oud. Het bekendste Nuraghe complex dat zeker het bezoeken waard is, zijn de Nuraghes van Barumini (zie onze blog).

Sardinië is overwegend heuvelachtig en af en toe bergachtig. Het hoogste punt is met 1834 meter de Punta la Marmora en maakt deel uit van het Gennargentu gebergte aan de oostkust. Het eiland heeft een kustlijn van 2000 km. Er zijn lange uitgerekte stranden, intieme baaitjes, indrukwekkende grotten en rotsachtige inhammen met schelpen of kiezelstenen. Maar ben je op zoek naar lange witte zandstranden en zee met prachtige kleuren water, dan vind je deze voornamelijk aan de zuidkust.

Rond Sardinië liggen veel kleine rotsige eilandjes, waarvan er een aantal bewoond zijn of tijdelijk worden gebruikt door veeboeren. De (schier) eilanden Sant’Antioco en San Pietro zijn erg mooi om te bezoeken (zie onze blog over deze eilanden).       

Sardinië heeft een subtropisch mediterraan klimaat. De zomers zijn heet en droog en de winters mild en regenrijk.

Het eiland is vanuit Nederland eenvoudig te bereiken met vluchten vanaf Amsterdam of Eindhoven. Vanuit Duitsland vanaf Weeze-Düsseldorf of Keulen en vanuit België vanaf Brussel. Je vliegt dan naar Cagliari, Olbia of Alghero. Met een rechtstreekse vlucht vlieg je in 2 uur naar Sardinië.

Ook is het mogelijk om met de auto en veerboot te reizen. Vanuit Italië vertrekt de boot vanaf Genua, Livorno of Civitavecchia naar Sardinië (Olbia, Porto Torres, Arbatax of Cagliari).

Je kunt voor een nachtovertocht kiezen waarin je heerlijk kunt uitrusten in een slaapcabine zodat je de volgende ochtend ontspannen op Sardinië aankomt. Ook is er vanaf Livorno en Civitavecchia een dag overtocht mogelijk naar Sardinië. Op de veerboot is een restaurant, bar, (soms een zwembad) en allerlei zithoeken dus je hoeft je zeker niet te vervelen tijdens de mooie overtocht naar Sardinië.

 Zoek ons eens op!