Eilanden Sant’Antioco en San Pietro 14/09/2017
Afgelopen week zijn wij vier dagen op het schiereiland Sant'Antioco en het eiland van San Pietro geweest en hadden telkens het gevoel op een uniek stukje van Sardinië te zijn. Het landschap heeft wat weg van het vasteland van Italië, maar misschien ook wel van Schotland. 

Op de eilanden spreken ze deels een Noord-Italiaans dialect en vind je hier ook Noord-Afrikaanse invloeden terug in de architectuur en de keuken. De Noord-Afrikaanse en Ligurische kenmerken vinden zijn oorsprong toen een groep vissers uit Ligurië zich een aantal eeuwen geleden vestigde op Tabarca, een eiland dat hoort bij Tunesië. De eilanden Sant'Antioco en San Pietro waren tussen 1200 en 1700 niet bevolkt en heeft de toenmalige Koning van Tunesië de groep Ligurische vissers verbannen naar deze eilanden. Daar hebben ze vervolgens de plaatsen Calasetta en Carloforte gesticht. 

Cala Lunga Sant"Antioco

Cala Lunga - Sant'Antioco

 

Sant’Antioco is één van de oudste plekken van Europa en de oudste plaats van Sardinië. Interessante archeologische vondsten zijn hier dan ook volop te bezichtigen. Zo is een deel van de oorspronkelijke brugverbinding uit de Romeinse tijd tussen het eiland en het vaste land van Italië nog te zien bij binnenkomst. Ook zijn er verschillende graftombes, nuraghes en opgravingen uit de Fenicische en Punische tijd te bezichtigen.

De kust is overwegend rotsachtig maar er zijn ook prachtige verlaten baaien met strandjes te vinden. Alles is grotendeels ongerept, geen drukbezochte badplaatsen, maar rustige en zeer ontspannende plekjes gevormd door de natuur. Deze plekken maken snorkelen, zeilen, kite- en windsurfen tot een onvergetelijke gebeurtenis. Het leuke aan Sant’Antioco is dat er het hele jaar door iets te doen is en niet alleen tijdens het toeristenseizoen. 

Houd je van Yoga? Dan ben je bij Monique van Proosdij aan het goede adres. Zij woont op Sant'Antioco en geeft Yoga- en Mindfullness cursussen. Ze heeft ook mooie lodges met zeezicht waar je kunt overnachten en eten. Voor meer info, kijk op haar website Sunny Mind Travel. 

Cala Fico - Carloforte

Cala Fico - Carloforte


Carloforte is het grootste stadje van het eilandje Isola di San Pietro. Het is een gezellig plaatsje vol met terrasjes en restaurantjes direct aan de haven. De lokaal gevangen tonijn wordt in vele gerechten op een bijzondere manier verwerkt. In juni vindt het ‘Girotonno’ festival plaats. Het is een vierdaags feest met muziek en concerten van bekende Italiaanse artiesten, een tonijn kookwedstrijd, live cooking en proeverijen.

Calasetta - Sant'Antioco

Calasetta - Sant'Antioco

 

Meerdere keren per dag vertrekken er veerboten naar Carloforte vanaf het schiereiland Sant’Antioco (haven Calasetta) of vanaf Portovesme. De overtocht duurt een klein halfuurtje en je komt direct in het centrum van Carloforte aan. Het eiland heeft een grillige kust met mooie inhammen. De Eleonora's valk tref je op dit eiland langs de rotsachtige kusten veelvuldig aan.

Capo Sandalo - Carloforte

Capo Sandalo - Carloforte


 

Terug naar onze blogs

Neem contact op voor advies     

Home

Zoek ons eens op!