Blue zone Sardinië 18/01/2017
The Blue Zones zijn vijf gebieden op deze aarde waar mensen ouder worden dan gemiddeld. Eén van deze blue zones ligt op Sardinië. Wat hebben deze Blue Zones gemeen? Een team onderzoekers samengesteld uit medici, antropologen, demografen en epidemiologen heeft uitgezocht wat hier de oorzaak van zou zijn.

 

Blue zone Sardinië

Benieuwd waarom de meeste Sardijnen zo oud worden?

In de dorpen op Sardinië zijn mensen gewend om op het land te werken. Elke dag een berg op en af lopen met een groep geiten is de normaalste zaak van de wereld. Dit doen ze dan ook hun leven lang en het is juist deze dagelijkse lichaamsbeweging die er voor zorgt dat de mensen zo vitaal oud worden. Ook de mensen in de dorpen en steden lopen de gehele dag van winkel naar markt, van bakker naar slager, van familielid naar de groentetuin en weer naar huis. Thuis zijn ze druk met pasta maken, taarten/koeken bakken, kleding naaien etc. De Sardijnen hebben geen tijd om achter de geraniums te gaan zitten.

blue zone sardinië

Het voedsel is een erg belangrijk punt. Biologisch brood (zonder conserveringsmiddelen), eigen groente en fruit uit de tuin is zeer gezond (bijna elk gezin heeft wel een stuk grond met olijfbomen, wijngaarden en groentetuin of koopt de biologische producten). Maaltijden worden uiteraard bereidt met eigen gemaakte olijfolie. Andere soorten olie en boter zijn volgens Sardijnen uit den boze. Bij het eten horen elke dag twee glazen (rode) streekwijn. De meeste biologische wijnen (ook zonder sulfiet) zijn krachtig, droog en zoet. Eten en drinken doet men uiteraard samen met 'la famiglia'. Samen wordt er veel gelachen en gepraat aan tafel.

blue zone sardinië

De familieband is erg belangrijk. Sardijnen hebben een zeer hechte band met hun partner, ouders, kinderen en kleinkinderen. De meeste ouderen die op hoge leeftijd niet meer alleen kunnen wonen, worden verzorgd door de kinderen en wonen bij hen in.

Het is natuurlijk mogelijk nu meteen een enkele reis te boeken naar Sardinië en je hier te settelen (dit hebben wij ook gedaan!), maar wellicht is het fijner eerst op vakantie te gaan naar Sardinië en te kunnen ervaren waarom de bewoners hier zo gelukkig zijn en zeer oud worden.

Wij helpen je graag met het vinden van de perfecte vakantiewoning en geven je tips over de leukste plekjes en de gezelligste restaurantjes.

Zoek ons eens op!