Blue zone Sardinië 18/01/2017
The Blue Zones

zijn vijf gebieden op deze aardbol waar mensen ouder worden dan gemiddeld. Eén van deze blue zones is op Sardinië. Wat hebben deze Blue Zones gemeen? Een team onderzoekers samengesteld uit medici, antropologen, demografen en epidemiologen heeft uitgezocht wat hier de oorzaak van zou zijn.

 

Blue zone Sardinië

Benieuwd waarom de meeste Sardijnen zo oud worden?

In de dorpen op Sardinië zijn mensen gewend om op het land te werken. Elke dag een berg op met een groep geiten is de normaalste zaak van de wereld. Dit doen ze dan ook hun leven lang en het is juist deze dagelijkse lichaamsbeweging die er voor zorgt dat de mensen zo vitaal oud worden. Ook de mensen in de dorpen en steden lopen de gehele dag van winkel naar markt, van bakker naar slager en weer naar huis. Thuis zijn ze druk met pasta maken, taarten/koeken bakken, kleding naaien etc. Geen tijd voor het achter de geraniums zitten bij de Sardijnen.

Het voedsel is ook een belangrijk punt. Biologisch brood (zonder conserveringsmiddelen), eigen groente en fruit uit de tuin is zeer gezond (bijna elk gezin heeft wel een stuk grond met olijfbomen, wijngaarden en groentetuin of koopt het biologisch). Maaltijden worden uiteraard bereidt met eigen gemaakte olijfolie. Andere soorten olie en boter zijn volgens Sardijnen uit den boze. Bij het eten hoort elke dag twee glazen streekwijn. Er zijn heerlijke biologische wijnen te drinken hier! En dit laatste doet men uiteraard samen met la famiglia. Samen wordt er veel gelachen en gepraat aan tafel.

De familieband is ook erg belangrijk. Sardijnen hebben een zeer hechte band met hun partner, ouders, kinderen en kleinkinderen. De meeste ouderen die op hoge leeftijd niet meer alleen kunnen wonen, zijn meestal woonachtig bij hun kinderen in huis die dan voor hen zorgen.

Het is natuurlijk mogelijk nu meteen een enkele reis te boeken naar Sardinië en er te gaan wonen (dit hebben wij uiteindelijk ook gedaan!), maar wellicht is het fijner eerst op vakantie te gaan naar Sardinië en te kunnen ervaren waarom de bewoners hier zo gelukkig zijn en zo oud worden.

Wij helpen je graag met het vinden van de perfecte vakantiewoning en geven je tips over de leukste plekjes en de gezeligste restaurantjes.

Zie ook een interessante documentaire die onlangs werd uitgezonden door het programma Brandpunt. Echt een aanrader!

‘Op Sardinië leven mensen die vergeten dood te gaan’

http://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/bluezone_sardinie/

Categorieen and Posts
Sardinië reizen 14
Populaire blogs
Zoek ons eens op!