Van olijf tot olijfolie 21/10/2017
Veel Sardijnen lopen al weken rond in hun boomgaard om te kijken of de olijven al rijp zijn, ze bellen de oliemolen om te vragen wanneer die open gaat en houden de vruchten nauwlettend in de gaten.

Olijfolie Sardinië extra vergine

Eind oktober zijn velen al begonnen met het plukken van de olijven. De olijven mogen niet te onrijp maar ook niet volledig rijp zijn. Meestal worden de olijven eind oktober of in november geplukt. Niet iedereen begint met plukken op dezelfde datum. Veel hangt af van een aantal factoren zoals het weer, de luchtvochtigheid, de grondsoort en de hoogte waar de olijfbomen groeien.

Olijven plukken Sardinië

De olijven worden meestal met de hand geplukt of met behulp van een speciale hark en vallen dan op de netten die onder de olijfbomen worden gelegd om de olijven op te vangen.

Olijven plukken Sardinië extra vergine

Omdat olijven na het plukken snel beginnen te fermenteren, moeten ze zo snel mogelijk verwerkt worden. In de oliemolen worden de vruchten van bladeren en stelen ontdaan. Maar dit kan je ook voor die tijd handmatig doen.

Vervolgens worden de olijven gewassen en gemalen tot een pasta. Uit deze pasta kan vervolgens de olie gewonnen worden. Dat kan op twee manieren, namelijk door te persen of zoals tegenwoordig meestal gebeurt, te centrifugeren.

Oliemolen Sardinië extra vergine

Het vocht (een olie-watermengsel) wordt door middel van een centrifuge uit de pasta afgescheiden van de pulp. De liggende trommel in de centrifuge is bijna 2 meter lang en heeft een diameter van ruim een halve meter. Om de trommel zit een stevige mantel zodat het proces zelf niet direct waarneembaar is.

Oliemolen Sardinië extra vergine

De olie die eruit komt heeft in eerste instantie een opvallende groene of gele kleur, in verschillende tinten. De kleur heeft niets te maken met de kwaliteit. Er zijn vele soorten olijven en zij geven ieder hun specifieke olie. Een paar uur na het persen kun je de olijfolie al proeven. Heerlijk op bruschette, door de sla of op verse artisjokken.

Extra vergine olijfolie Sardinië

Olijfolie is erg gezond. Landen waar de olijf en haar olie veelvuldig worden gebruikt leveren het bewijs: de gezondheid van het hart en bloedvatenstelsel is hier gemiddeld beter dan in andere landen. Dit komt door de enkelvoudige onverzadigde vetzuren die in de olijf(olie) zitten. Daarnaast bevatten olijven veel natuurlijke antioxidanten, waaronder vitamine E. Deze stof helpt onder andere tegen veroudering.

 


Wil je ook op Sardinieë de beste biologische olijfolie of heerlijke andere producten proeven?

Bekijk onze accommodaties voor een heerlijk verblijf of chat, bel of mail ons voor een persoonlijk advies

 

Terug naar onze blogs

Neem contact op voor advies     

Home

Zoek ons eens op!