Buona Pasqua! 15/04/2017
In de periode van het Paasfeest op Sardinië is het eiland één bloemenzee en de lucht is gevuld met ontelbare geuren.

    

De temperaturen zijn over het algemeen zo aangenaam rond deze dagen, dat je al een eerste duik in het heldere water van de zee kunt nemen.

Op eerste Paasdag kun je in een restaurant gaan eten, maar de Sardijnen genieten van een uitgebreide lunch (pranzo tradizionale) met familie of vrienden thuis. Zoals bekend eten Italianen graag uitgebreid en lekker. Dat geldt ook voor de paaslunch. Lamsvlees is een belangrijk onderdeel van het paasmenu.

Een Italiaans gezegde luidt Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi (Kerstmis met je familie, Pasen met wie je wilt).

Op tweede Paasdag gaan Sardijnen er massaal op uit met vrienden om samen uitgebreid te lunchen in de buitenlucht. Picknicks en barbecues bij zee of in de bergen zijn eerder regel dan uitzondering, waarbij vlees wordt geroosterd op een vuurtje en uiteraard wordt er eigen geproduceerde wijn gedronken.

Picknick Sardinië 

In de etalages van pasticceria’s en in elke supermarkt zien we ze liggen, de Colomba, de zoete duif, die speciaal voor Pasen gebakken wordt. Deze colomba is een cake versierd met amandelen en suiker die na het eten wordt gegeten, net zoals de Panettone met de Kerst. Ook worden de typisch Sardijnse koekjes Pardulas gegeten. Een soort kleine taartjes van deeg, gevuld met ricotta en saffraan. Deze zijn overigens het gehele jaar verkrijgbaar bij de pasticceria’s en is één van de vele dolci sardi.

Colomba Sardinië 

Naast de Colomba geven Italianen aan elkaar ook chocolade paaseieren. Geen kleine eitjes maar grote chocolade verrassingseieren, vaak met een cadeautje er in. De winkels staan vol met deze feestelijke verpakte eieren in verschillende varianten en in allerlei formaten.

In Rome  wordt traditiegetrouw door de Paus de Paasmis gehouden. Tijdens deze mis spreekt hij het Urbi et Orbi uit vanaf het balkon van de Sint-Pieter, om 12 uur ’s middags. Ook bedankt hij, in het Nederlands, voor de uit Nederland afkomstige bloemen.

Buona Pasqua! Vrolijk Pasen!


 

Terug naar onze blogs

Neem contact op voor advies     

Home

Zoek ons eens op!