Typische Sardijnse gerechten 22/05/2023




Typische Sardijnse pasta en broodgerechten

 

Voor wie Sardinië wel eens heeft bezocht, weet dat je er heerlijk kunt eten. Graag laat ik jullie kennis maken met een aantal typische Sardijnse gerechten.

 

Fregola

Fregola lijkt qua uiterlijk op een beetje op couscous maar de korrels zijn groter. Fregola heeft een typische rijke, aardse smaak. Het wordt gemaakt van grof griesmeel, dat met water gewreven wordt tot korreltjes van ongeveer 2 tot 6 mm. Wanneer de korrels gedroogd zijn worden ze geroosterd.

Onze favoriet is fregola geserveerd met vongole (venusschelpen), cozze (mosselen) en/of garnalen.

 

 

 

Malloreddus

Malloreddus of gnocchetti sardi is pasta gemaakt van griesmeel van harde tarwe en water, soms wordt er ook nog wat saffraan toegevoegd. Het is ovaalvormig en ongeveer 2 cm lang. De pasta heeft inkepingen om de saus goed vast te kunnen houden. De pasta wordt vaak op feestdagen of bijzondere dagen zoals bij dorpsfeesten geserveerd. Verschillende sausen smaken er goed bij maar een traditioneel recept is de Malloreddus Campidanese. Deze saus wordt onder andere gemaakt van tomatensaus met pecorino en ‘salsiccia’, een typische smaakvolle Sardijnse worst met wilde venkelzaad.

 

 

 

Culurgiones
Deze gevulde verse pasta komt oorspronkelijk uit de streek Ogliastra (oost Sardinië), maar inmiddels is het over het hele eiland een bekend gerecht. Deze culurgiones lijken een beetje op ravioli maar zijn iets groter en gevuld met aardappel, pecorino sardo (kaas gemaakt van schapenmelk) en munt. Wat vooral opvalt aan deze typisch Sardijnse pasta, zijn de mooie decoraties aan de rand. Ze zijn gemaakt van verse pasta en handgemaakt; het is een echt kunstwerkje. De pasta wordt vaak geserveerd met (eenvoudige) tomatensaus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pane Carasau

Pane Carasau of pane Pistoccu is het meest karakteristieke brood van Sardinië. Het is krokant en flinterdun en wordt ook wel carta da musica genoemd; door het knapperige geluid wanneer je kauwt op dit brood.

Bij ons in het dorp in San Vito is een klein bakkertje waar een bepaald type pane Carasau gebakken wordt; pane Pistoccu. Deze is iets dikker dan Carasau, maar even knapperig. Het voordeel van dit Sardijnse brood is dat het dubbelgebakken is en dus lang houdbaar. Van oorsprong was het bedoeld voor herders, die het meenamen als ze een paar dagen van huis gingen. In pane Pistoccu zit minder gist en gluten dan in pane Carasau. Je kunt het zelfs gebruiken als lasagnebladen of je legt het in je soepbord voordat je er soep met bijvoorbeeld zeevruchten over schenkt. Vaak krijg je dit typische brood ook geserveerd aan tafel in een broodmandje of onder een tagliere als voorgerecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil jij ook een vakantie boeken naar het mooie eiland Sardinië?

Bekijk onze accommodaties of chat, WhatsApp, mail of bel ons voor persoonlijk advies.

Zoek ons eens op!